Naravna vs. konvencionalna kozmetika
V družbi narašča ozaveščenost glede varovanja okolja, organske pridelave hrane ter zmanjševanja uporabe kemikalij v vsakdanjem življenju. Temu se je z roko v roki pridružil tudi koncept naravne kozmetike in uporabe naravnih sestavin v kozmetičnih izdelkih. Seveda, posploševati, da je naravna kozmetika bolj učinkovita ali varna od konvencionalne kozmetike ni ustrezno. Dejstvo je, da je konvencionalna kozmetika na trgu prisotna dlje časa medtem ko se je naravna kozmetika začela pojavljati na trgu nedolgo nazaj. Prav tako je potrebno poudariti, na je v splošnem (pre)malo znanstvenih objav o naravnih sestavinah v kozmetiki.
Kompleksnost rastlinskih olj in masel
Rastlinska olja in masla, še posebno pa rastlinski izvlečki, imajo izjemno kompleksno sestavo, ki jo je težko ali praktično nemogoče poustvariti v laboratoriju. Na ta način produkti rastlin lahko delujejo na več nivojih in imajo široko delovanje. Če povem za primer, šipkovo olje sestavlja med drugim v 48 % linolna kislina, 26 % alfa-linolenska kislina in 15 % oleinska kislina. Vsaka od teh maščobnih kislin ima določen učinek na našo kožo. Linolna kislina deluje protivnetno in regenerativno, alfa-linolenska kislina deluje protivnetno, oleinska kislina pa pospešuje prodiranje snovi skozi kožo. Posebno pozornost pa moramo nameniti tudi snovem, ki so zastopane v manjši meri (npr. vitamini, fitosteroli, karotenoidi), a imajo blagodejen učinek na našo kožo.
Alergenost kozmetičnih izdelkov
V splošnem so naravna olja in masla (pri tem bi izvzela eterična olja) manj alergena kot nekatere sestavine v konvencionalni kozmetiki. Tudi tam sicer obstajajo izjeme, a so ti izdelki običajno dražji od ostalih. Čeprav ni nujno, da je konvencionalna kozmetika za našo kožo problematična, pa so koži in zdravju škodljive nekatere sestavine, ki se v konvencionalni kozmetiki pogosto uporabljajo, npr. mineralno olje, parabeni in petrolej. Nenazadnje pa ne moremo mimo varovanja okolja. Pridelava rastlinskih olj in masel, še posebno tistih, ki so organskega izvora, je okolju neprimerljivo bolj prijazno kot pridobivanje sestavin, ki izhajajo iz nafte ali kakšnih umetnih surovin.